Euronej kampagnen
  euronej@euronej.dk  ...tilbage til  ->  Forside  ->  Artikler
 

Ja til koordinering af ok-kravene

- Europæisk fagbevægelse har tabt stort ved etableringen af ØMUíen, siger formanden for Lager og Handel i København Klaus Lorentzen

- I virkeligheden har den europæiske fagbevægelse leveret varen uden at få en skid igen!
Sådan sammenfatter Klaus Lorentzen, formand for SiD Lager og Handel i København, det foreløbige resultatet af den Økonomiske og Monetære Union (ØMU).
- Konvergenskravene i ØMUíen har betydet, at der næsten har været en identisk inflation i ØMU landene - og i Danmark. Samtidig er lønudviklingen blevet meget ens i ØMU landene og her. Fagbevægelsen har leveret varen med en lille lønudvikling, og det har været med til at sænke inflationen og sikre en ensartet økonomisk udvikling i EU landene, siger han.
- Men på europæisk plan har fagbevægelsen tabt stort i forbindelse med ØMUíen. Den har leveret varen og undladt at bevare den lønstigning, den ellers ville have haft. Men den har ikke fået betalt sin løntilbageholdenhed med bedring i beskæftigelsen. Bortset fra i Danmark, så har regeringerne ført en arbejdsløshedskabende politik, som har ført til langt større arbejdsløshed i ØMU landene, siger Klaus Lorentzen.
Men uanset ØMUíen og den fælles mønt, så mener han, at der er brug for samarbejde i den europæiske fagbevægelse.

Hårdere konkurrence

- Det indre marked og globaliseringen betyder, at tillidsfolk og forbund må være orienteret om, hvad der foregår i de andre lande. De private arbejdspladser, der producerer til eksport, er udsat for en direkte konkurrence som aldrig før. Derfor må vi vide, hvad der foregår, og det er vigtigt at snakke sammen, siger han.
- Men der, hvor det bliver farligt, er når EFS (EU landenes »LO«) går ind og laver aftaler med Ministerrådet om en lav lønudvikling. Vi kan ikke acceptere en koordinering, der foregår på topplan, siger han.
- Det handler om, at fagbevægelsen skal koordinere de krav, de stiller til deres direkte modpart, nemlig arbejdsgiverne. Det har fagbevægelsen gjort i 100 år. Arbejdstidskravet er et godt eksempel. I 80íerne havde vi et kraftigt samarbejde mellem dansk og tysk fagbevægelse om at rejse det krav. Og det spillede en stor rolle for os, da tyskerne brød først igennem med en nedsættelse af arbejdstiden, siger Klaus Lorentzen.
- Så jeg er ikke bange for koordinering, men det skal ske på et demokratisk grundlag, hvor det er medlemmerne, der udtager kravene til overenskomsterne. Det skal ikke være trepartsforhandlinger på europæisk plan. Og vi vil ikke have fælles europæiske overenskomster.
Klaus Lorentzen mener ikke, at ØMUíen i sig selv kræver fælles overenskomster.
- I USA har de ikke landsdækkende overenskomster. Men der er et pres for at få det i EU. Det viser, hvordan ØMUíen handler om politik. Der er en selvforstærkende kraft i EU systemet for at fremme en europæisk identitet, derfor kravet. Men selvom vi koordinerer kravene, så kan vi sagtens forfølge forskellige mål. F.eks. så er en forlænget siesta måske ikke det vigtigste mål her i nord, men kravet kan være vigtigt i syd. I Tyskland har de den 13. månedsløn osv. Sådan har man indrettet sig fornuftigt rundt omkring, det er der ingen grund til at harmonisere. Det, man kan blive enige om for hele EU, vil ikke kunne fungere, det ville ikke være ægte, siger han.
Han afviser også en model, som Metals europæiske organisation har udviklet. Her opererer man med en ramme for lønstigningen.
- Man skal modarbejde sådan en model. Den vil blive truffet på et så lavt niveau, at det er uacceptabelt. Men der er to grunde til at være optimist på det her område. Dels vil arbejdsgiverne ikke være med, dels ville der ikke være respekt for de aftaler. Fagbevægelsen ville ikke levere varen. Det vil forudsætte en central lovgivning, eller noget der ligner, hvis det skulle gennemføres. Det er et skrækscenarium, der ikke lige er rundt om hjørnet, siger Klaus Lorentzen.

ØMU sikrer ikke velfærd

- ØMU er ingen sikkerhed for velstand, den kan tværtimod fastholde uligheder. Hvis man betragter Italien som en møntunion, så har den fastholdt det fattige Syditalien i en katastrofal udvikling. Der er ingen der siger, at en møntunion er til gavn for de fattige områder, siger han.
- Hvis man har fælles mønt, så er det nødvendigt med centrale penge, som man kan bruge til at afhjælpe problemer i de svage områder. Uden store centrale midler til at udligne forskelle i udvikling, så vil de svage områder blive fastholdt. Det er ikke umiddelbart et problem for os i Danmark, men vi kunne komme i en situation, hvor det var os, der kom i vanskeligheder, siger Klaus Lorentzen.
 

Interview fra Bag om ØMU'en.
Gengivet her med tilladelse af Fagbevægelsen mod Unionen og Det ny Notat.
 
euronej@euronej.dk  ...tilbage til  ->  Forside  ->  Artikler