Euronej kampagnen
  euronej@euronej.dk  ...tilbage til  ->  Forside  ->  Artikler
 

Mens snakken går regerer markedet

Politikerne står på sidelinjen, mens embedsmænd bestemmer over pengene

- Det er klart, at man har en svag politisk struktur i den Økonomiske og Monetære Union. Når det gælder Den europæiske Centralbank, så har man valgt at sætte politikerne ud på sidelinjen. Det står i statutterne for banken, at den hverken må opsøge eller modtage politiske råd. Dermed har man helt overladt penge- og valutapolitikken til embedsmænd.
Ordene kommer fra Mogens Ove Madsen, socialdemokratisk suppleant til Europaparlamentet.
Samtidig fyger det med forslag til reformering af EUís institutioner. Der bliver lagt op til indskrænkning af vetoretten med flere flertalsafgørelser. Der er forslag om at ændre de såkaldt stemmevægte i ministerrådet mm. Og Kommissionsformand Prodi har foreslået, at det skal gøres lettere at ændre traktaten.
Men hvis man spørger Mogens Ove Madsen hvilke politiske reformer, der skal til for at få styr på ØMUíen, så tvivler han på, at det er muligt eller overhovedet er meningen med ØMUíen.
- Man har sat markedsprincippet i spidsen, og alt skal indordnes under det princip. Det indre marked kører. Lige nu er det ved at slå vores el-sektor ihjel. Vi så, at miljøgarantien måtte underordne sig det indre marked. Udliciteringen i den offentlige sektor er også en del af det.
- Man kan spørge, hvad er der så tilbage? Og spørgsmålet er, om man i EU kan finde sammen om en fælles beskæftigelses- og vækst politik?
- Vores velfærdssamfund bygger på, at vi arbejder for fuld beskæftigelse. At sikre beskæftigelsen er en del af vores fordelingspolitik. Men det er uklart, hvor meget der kan blive tilbage af velfærdspolitikken i ØMUíen, siger Mogens Ove Madsen.

Store modsætninger

Han tror ikke på, at mere magt til Europaparlamentet vil ændre noget.
- Jeg tvivler på, at parlamentet vil kunne gøre noget. Så kan man spørge, om flere flertalsafgørelser løser noget. Men for eksempel omkring Kososvo skulle ministrene blive enige om flygtningespørgsmål. Men de blev ikke enige om noget som helst.
- Problemet er, at man dybest set kommer i konflikt med de nationale traditioner for at tage beslutninger. Og hvis man går ind for flertalsafgørelser, så kommer man blot til at tromle nogle. Hvis vi får en hurtig overgang til i EU regi at tage flere flertalsbeslutninger, så kan det give os en type konflikter mellem landene, vi ikke har set før.
Mogens Ove Madsen peger også på, at der er store nationale forskelle mellem landene.
- Der er f.eks. 100 km. i politisk forstand mellem en italiensk socialdemokrat og en dansk. Det giver problemer med samarbejdet og med at få det til at fungere, siger han.

Fagbevægelsen mister indflydelse

Han er mest bekymret for, hvad der sker med arbejdsmarkedet i EU.
- Jeg er bange for, at fagbevægelsens indflydelse glider den af hænde med den frie bevægelighed på arbejdsmarkedet. For eksempel er der ikke tradition for et velorganiseret arbejdsmarked i mange af EU landene. Men fagbevægelsen er en vigtig del af vores velfærdssamfund, og dens indflydelse bliver sat under pres nu, siger Mogens Ove Madsen.
Samtidig er vores skattesystem under pres, mener han.
- Det betyder, at kilderne til at finansiere velfærdssamfundet tørrer ud. Harmoniseringen og nivelleringen udfordrer vores velfærdssamfund. Og det kommer til at påvirke vores fordeling af goderne.
Det lyder meget sort?
- Det er helt nøgternt, det er den vej det går. På den baggrund er det helt idioti, når nogen snakker om at lave et korstog for at hjælpe Østeuropa. Vi har overskud på handelen med øst, det burde være omvendt. Nu har muren været væltet i 10 år, uden vi har gjort noget. Befolkningen der blev kastet ud i en brutal markedsøkonomi. Nogen steder har de det så elendigt, at de synes, at det var bedre før.

Politisk vilje

- Vores muligheder for at føre velfærdssamfundet videre forskertses voldsomt. I stedet overlades det til markedet og embedsmændene. I den økonomiske og monetære union står markedet og centralbanken stærkt. Reglerne for det indre marked er nøje beskrevet. Og centralbankens opgaver er også fastlagt i mindste detalje. Men beskæftigelsespolitikken står svagt, den er overladt til den politiske vilje, siger Mogens Ove Madsen.
- Set fra et socialdemokratisk synspunkt så ser det ikke godt ud. Men for en venstremand, så er der her noget nær lykkeland. For mens man diskuterer, så regerer markedet, og det er den situation, nogen ønsker.
- Derfor ville vi socialdemokrater stå os bedst politisk ved at sige: Vi er ikke til en politisk union. Det er rent blålys at sige, at nu er hensynet til beskæftigelsen med i grundlaget. Vores udgangspunkt er den skepsis, som kom til udtryk i det nationale kompromis og i forbeholdene. Og vi går ikke videre, før der er helt andre boller på suppen, siger Mogens Ove Madsen.
 

Interview med Anette Borchorst i Bag om ØMU'en.
Gengivet her med tilladelse af Fagbevægelsen mod Unionen og Det ny Notat.
 
euronej@euronej.dk  ...tilbage til  ->  Forside  ->  Artikler