Citater (1 af 3) ...tilbage til forsiden 
  Sø. 16/4 2000. Økonomiminister Marianne Jelved siger: Jeg har været fuldstændig overbevist om, at der er bred opbakning til, at man godt kan se, at det her (Euroen) er meget fornuftigt. Men efter datoen er blevet fastsat og kampagnen er begyndt, møder jeg fortvivlende mange spørgsmål, som efter min mening trækker i den forkerte retning.
Et af problemerne er, at der florerer så mange “myter” om afgivelse af magt til EU, når en afstemning om Euroen intet har med dette at gøre.
At al magten flyver til Bruxelles ved et ja er noget vrøvl. Det eneste der sker er, at pengepolitikken vil blive ført i Frankfurt, og det er den i forvejen blevet siden 1982.

Tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer udtaler til Å.S. 6/7 99. ØMU’en er fundamentalt set et politisk spørgsmål. Jeg har altid ment, at det var irrelevant at fremhæve, at der var økonomiske fordele ved ØMU’en, og selvfølgelig vil vi kunne klare os økonomisk ved at stå udenfor.

 
  (Å.S. 27/8 99) Kreditanalyse - institut Moodys, har givet den danske økonomi det blå stempel, som finansminister Mogens Lykketoft har glædet sig over. Han siger: Moodys anerkendte regeringens mod til at tage upopulære beslutninger i god tid.
Moodys kom dog med en opsigtsvækkende bemærkning om, at end ikke et nej til ØMU’en vil kunne ryste den sunde samfundsøkonomi.

Å.S. 3/10 99; Tidligere forligskvinde Mette Koefoed Bjørnsen: Den fælles EU-mønt, euroen, og den økonomisk-monetære union, ØMU’en er ikke kun økonomi. Alt for mange herhjemme tror nemlig stadig på, at EU-samarbejdet først og fremmest bygger på et økonomisk og handelsmæssigt fællesskab, men det er forkert. Økonomien er ganske vist et godt og let forståeligt argument, men det dækker ikke mere.

 
  Å.S. 21/2 2000: Socialminister Henrik Dam Kristensen: Vi er i gang med den fase vi besluttede på kongressen sidste år. Debatten løber frem til september, og derefter kommer Nyrup med en dato for hvornår folkeafstemningen holdes.

Å.S. 25/2 2000: Økonomiminister Marianne Jelved siger, at hun lægger stor vægt på, at Folketinget får den fornødne tid til at behandle det lovforslag, der skal bane vejen for folkeafstemningen, og her er et halvt års lovbehandling efter hendes bedømmelse ikke urealistisk.
Hun siger også om, at Nyrup skulle gå med konkrete planer om at fremrykke sin partikongres fra det planlagte i september.
Jeg har heldigvis den fordel, at jeg ved, hvad der sker inde i statsministerens hoved. Derfor tror jeg ikke , at der kommer en ekstraordinær kongres.
Sø.27/2 2000: I Foreign Affairs udtaler Niall Ferguson fra Oxford University og Laurence Kotlikoff fra Boston University:
Om euroen er lidt mere, eller lidt mindre værd end dollars er ret ligegyldigt. Det kan derimod blive skæbnesvangert, hvis ikke landene i euro-zonen får bragt deres husholdningsbudgetter i orden.
De fleste lande i ØMU’en står på lidt længere sigt over for budgetnedskæringer og skattestigninger.

 
  Å.S. 10/3 2000. Socialdemokratiet holder ekstra kongres den 30/4 2000.
Afstemningsdagen for tilslutning til den fælles mønt, euroen, er fastsat til den 28. september 2000.

Poul Nyrup Rasmussen siger: Vi vil med liv og sjæl - kaste os ud i en kampagne for at få et ja.

Å.S. 15/3 2000: Den spanske EU-kommissær for økonomiske og monetære anliggender Pedro Solbes Mitra siger: Et dansk ja til Euroen er også et dansk ja til en europæisk politisk union.
De to ting kan ikke skilles ad, så hvis danskerne siger ja til Euroen den 28. september, betyder det også et ja til en politisk union.
Han understreger, at et fremtidigt medlemskab af EU også omfatter fuld deltagelse i den fælleseuropæiske valuta Euroen.
Det er umuligt at være medlem af EU uden også at være medlem af møntunionen. Det bliver nødvendigt at koordinere en række økonomiske politikker, bl. a. skattepolitikken og det sociale område.
Med EU-traktaten, som forhandles i Nice, lægges der op til fælles minimumsregler på bl. a. det sociale område.

 
  Sø. 19/3 2000: EU’s portugisiske formand Antonio Guterres siger:
Hvis danskerne stemmer ja til den fælles EU-mønt ved folkeafstemningen den 28. september, er der intet i EU, der hindrer danskerne i at fortryde senere - og melde sig ud af møntunionen. Hermed modsiger han Tommaso Padoa-Schioppa fra Den Europæiske Centralbank, som i denne uge meddelte, at EU-traktaten blokerer for en udmeldelse af den fælles mønt.

ÅS. 26/3 2000. Partiet Venstre har startet deres kampagne med Euro-sloganet “Lad fornuften sejre - stem ja”.
Formanden i Venstres ungdom i Randers og omegn siger: “Lad fornuften sejre - stem nej”.
Han begrunder nej’et med:
At ingen økonomiske unioner har kunnet overleve, medmindre de er blevet efterfulgt af en politisk union. Han siger, hvorfor skulle ØMU være en undtagelse?

 
[flere citater]  [Til forsiden]