Euronej kampagnen
  euronej@euronej.dk  ...tilbage til  ->  Forside  ->  Muligheder
 

ØMUíens forspildte muligheder

I stedet for at være et middel, er ØMUíen for Socialdemokratiet blevet et mål i sig selv, og det er for ringe, siger Aalborg-økonomer

- Nogen siger, at ØMUíen er socialdemokratisk. Vi mener, at den måske kan blive det. Men det kræver en helt anderledes offensiv nytænkning fra socialdemokratisk side, end vi ser det i dag. At sælge ØMU-projektet, som om det var et socialdemokratisk projekt, er falsk varebetegnelse, siger Poul Thøis Madsen, økonom ved Aalborg Universitet.
Sammen med sin kollega, økonom Henrik Plaschke har han skrevet bogen »Den forbudte debat om ØMUíen«, og de to har flere gange efterlyst et bud på en offensiv økonomisk politik fra Socialdemokratiet.
- Vi er enige med Ivar Nørgaard, når han siger, at beskæftigelsen skal være et lige så centralt mål for den økonomiske politik, som prisstabilitet er det i dag, siger Poul Thøis Madsen.
- Man kunne godt introducere bindende mål for beskæftigelsen. Det er godt nok med øget opmærksomhed på arbejdsløsheden, som vi så det på Lissabon-topmødet for nylig. Men det er alt for uforpligtende, og så er det baseret på en problematisk tankegang om, at beskæftigelsen skal styrkes gennem øget fleksibilitet på arbejdsmarkedet, mener økonomen.

Hvor fleksible?

- Øget fleksibilitet betyder i praksis større frihed for virksomhederne til at fyre hurtigere, færre regler om arbejdstid, en sænkning af mindstelønnen, større lønspredning og så videre, siger Henrik Plaschke.
- Men normalt præsenteres fleksibilitet som et ikke nærmere defineret plus-ord på linie med ord som »stabilitet og dynamik«. Hvem kan være mod fleksibilitet, stabilitet og dynamik. Men hvad er sammenhængen mellem disse størrelser? Det kan man hurtigt gøre til et indviklet teknisk spørgsmål.
- Hvilken grad af fleksibilitet et samfund bør acceptere, er i virkeligheden et meget grundlæggende politisk og kulturelt valg. Hvor fleksible skal vi være i forhold til arbejdstid, arbejdsmiljø, skiftehold? Hvor let skal det være at fyre?
- Sætter vi ikke klare grænser, bliver det en skrue uden ende. Hvordan skal arbejdsmarkederne, der handler om levende mennesker, nogen sinde blive lige så fleksible som kapitalmarkederne, hvor kapital kan flyttes med den højest tænkelige grad af fleksibilitetÝved et tryk på en knap? Arbejdsmarkedets fleksibilitet vil altid være utilstrækkelig i en situation præget af grænseoverskridende kapitalbevægelser, siger Henrik Plaschke.
- Økonoministeren hævder, at det er usolidarisk, når et land devaluerer sin valuta. Derfor er det solidarisk at opgive den mulighed, siger hun. Men når det erstattes med en konkurrence på fleksibilitet, så er det i virkeligheden akkurat lige så usolidarisk. Det betyder jo blot, at man presser hinandens levevilkår nedad, siger Poul Thøis Madsen.

Hvad skal den bruges til?

- Nationalstaten har stadig et råderum uanset globaliseringen. Det største problem er faktisk, at alt for mange politikere, økonomer og andre har opgivet troen på, at politik faktisk betyder noget. Lige nu virker det, som om socialdemokraterne bare vil have magt. Eksempelvis har hele diskussionen om, hvordan goderne fordeles, været fraværende i lang tid. Når man nu vil have ØMUíen, så er det forbløffende, så lidt man siger om, hvad man egentlig vil bruge den til, siger Poul Thøis Madsen.
- I stedet har Socialdemokratiet valgt at give efter for globaliseringens krav uden at stille modkrav, fortsætter Henrik Plaschke.
-Ý Markedet kan være en god tjener, men man skal ikke lade det dominere og sætte dagsordenen. Ellers bliver de internationale finansielle markeder gjort til overdommere over de nationale økonomier. Og de høje herrer på de finansielle markeder står ikke til demokratisk politisk ansvar over for nogen.
- Hvorfor acceptere dette? Hvorfor forholde sig passivt og tilpasse sig? Man kunne jo også forholde sig aktivt udfra de politiske og kulturelle værdier, man bygger sit samfund på. I den sammenhæng kunne ØMUíen og den fælles mønt godt bruges til at styre de grænseoverskridende kapitalbevægelser. Men den diskussion vil de danske socialdemokrater ikke tage. Man skaber et stærkt økonomisk instrument, nemlig den fælles mønt, og så vil man ikke bruge det til noget! I stedet bliver markedet udråbt til et absolut gode, som kan styre de uansvarlige politikere, siger Henrik Plaschke.
- Ja, man lægger mere vægt på at behage kapitalen end på at styre den, siger Poul Thøis Madsen.
Henrik Plaschke: - Der er ikke meget tilbage af den klassiske socialdemokratiske holdning, hvor det gjaldt om at kombinere det bedste af markedet med de bedste sider af en demokratisk politisk styring. Hvorfor ikke begynde med at tale om, hvor meget velfærd, der skal være i Europa? Man kunne tage udgangspunkt i, hvad man vil med samfundet. Hvilke standarder skal vi have, og hvordan kan vi bruge ØMUíen til at nå den målsætning. I stedet for at være et middel er ØMUíen blevet et mål i sig selv. Oven i købet et mål som al anden økonomisk politik skal underordne sig.

Offensiv politik

De to forskere ser forspildte muligheder i ØMU-projektet: Med den vægt, Europa har,Ý kunne man gå ind og påvirke dagsordenen for, hvordan globaliseringen af økonomien skal foregå. Man kunne gå ind og tøjle kapitalbevægelserne i stedet for passivt at tilpasse sig dem.
- ØMUíen kunne sætte rammen for en fælles lempelig økonomisk politik til gavn for beskæftigelsen. Man kunne sætte fælles standarder for selskabsbeskatningen, i stedet for som nu at lade forskelle i skattesatser undergrave indtægtsgrundlaget for velfærdsstaten, siger Poul Thøis Madsen.
-Ý Man kunne også styrke skatteindtægterne gennem en beskatning af kapitalbevægelserne. Man kunne lave fælles aktioner på for eksempel miljøområdet. Hvis man besluttede at øge omkostninger for virksomhederne af hensyn til miljøet, så ville det ramme ens i hele EU, uden at der skete det store ved det. EU-landene er i virkeligheden en lukket økonomi, hvor 90 procent af samhandelen foregår internt mellem landene. Men så snakker vi forresten om mere union, tilføjer han.
- Og det er ikke bare noget, vi sidder og digter os til her oppe i Aalborg, siger Henrik Plaschke.
- For nylig var et flertal i Europa Parlamentet meget tæt på at pålægge Kommissionen at starte et udredningsarbejde, der skulle kortlægge, hvordan man kan styre de internationale kapitalbevægelser. Så diskussionen er i gang, og socialdemokraterne burde deltage i en offensiv diskussion i stedet for blot at fastholde, at den nuværende ØMU er perfekt, og at det bare gælder om at komme med til bords.
 

Interview fra Bag om ØMU'en.
Gengivet her med tilladelse af Fagbevægelsen mod Unionen og Det ny Notat.
 
euronej@euronej.dk  ...tilbage til  ->  Forside  ->  Muligheder